- Viski kelimesi, Kelt dilinde ab-ı hayat (hayat suyu) anlamında kullanılan “usquebaugh” kelimesinden geliyor
- Viskinin atası ünlü bir içki türü olan Ferintosh’tur
- İskoçya, İrlanda, Kanada ve ABD viskiyi en çok üreten ülkeler arasındadır
- İskoç viskileri üretildikleri bölgelere göre İslay, Highland, Lowland, Spyside isimlerini alırlar
- Viski şişesi üzerinde “Whisky” yazarsa İskoçya, Kanada, Japonya “Whiskey” yazıyorsa İrlanda, Amerika üretimidir
- Viski tahıl maltının önce mayalandırılıp sonra damıtılmasından üretilir
- Viski harmanlamadan sonra tatlarının birbirine iyice karışması için birkaç ay daha fıçılarda dinlendirilir..
- Bu süreye “Evlendirme Süresi” denilir.
- Kaliteli viskiler, çeşni katması bakımından içinde İspanyol şarabı bekletilmiş “Sheery” adlı fıçılarda dinlendirilir
- Sherry fıçıları, Bourbon fıçılarından beş kat daha pahalıdır
- Malt viskinin tadına katkı eden 800 kimyasaldan 400′ü saptanmıştır, Ve bunların 44’ünün viskilerin bekletildiği fıçılardan alınan tat olduğu tespit edilmiştir
- Bunun yanı sıra J&B adlı viski tam 42 çeşit viskinin harmanlamasıyla üretilmiştir
- Viski dinlendirmeleri birkaç yıl olabileceği gibi, 20 yıldan fazla da olabilir
- Sek içilen viskilerin 12 yıl, buzla içilen viskilerin ise en az 3 yıl bekletilmiş olmaları gerekir
- Bir viskiye resmi olarak İskoç viskisi denilebilmesi için yıllandırma süresi en az 3 yıl olmalıdır
- Dinlendirme sürecinde alkolün uçucu özelliği ile viskinin bir kısmı azalır ve bu azalma “meleklerin payı” olarak adlandırılır
- Şişe üzerinde yazan viski tarihleri harmana giren en genç viskinin tarihidir
- İskoçya’da kayda geçmiş en eski damıtım 1494 tarihini taşır.
- Damıtım evlerinin başında baş damıtıcılar bulunur. Bu kişiler tat, mayalama, fermante etme gibi işlemlerde ince kararlar verir.
- İskoç Parlamentosu popülerlik sonucu 17. yüzyılın sonunda viskiye ilk vergileri koymuştur.
- Viski çıktığı dönemde hayatın uzaması, çiçek hastalığı, felç gibi birçok durum için doktorlar tarafından tavsiye edilmiş, reçetelerde yer almıştır.
- Şu anda İskoçya’da viski üretimi, başlı başına bir sektördür. 120 tane viski damıtım evi bulunur.
- Buzlu viski içimine “On The Rocks” adı verilir.
- Viskiyi içindeki tatları keşfetmek için içtiğiniz özel anlarda, birkaç tatlı kaşığı kadar su katarak temsili koku ve tatları açığa çıkarabilirsiniz.
- Viskiye meyve suları, kola veya çeşitli katkı maddeleri konmamalıdır. Viski bir karışım içkisi değildir.
- Viskilerin renkleri kaliteleri hakkında bilgi vermez.
- Viski içerken yan besinlerinizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Mesela İrlandalılar viski ile bira içerler.
- Fakat genel olarak tuzlu kuruyemiş, füme balıklar ve kuru etler tercih edilmektedir.
- Hatırlatmakta fayda var: Viskiyi bir diğerinden ayırt etmek çok zor iştir.
- Bir araştırmaya göre insanların %95′i bir viskiyi diğerinden ayırt edemez.
- IWSR şirketinin yayınladığı rapora göre ise 2012 dünya viski tüketim oranı tam 1.47 milyar litredir.
Afiyet Olsun !