8/15/2013

Whisky ya da Whiskey

Viski başka hiçbir içkiye benzemiyor, hiçbir içki (belki rakı hariç) onun kadar karakterli değil. Ama tabi sonuçta seçim meselesi, viskiyi sevmiyor olabilirsiniz.Ancak burada olduğunuza göre viskiye karşı boş değilsiniz..Viski, karakterini içindeki baskın aromalardan alıyor. Belki de hazırlanışı şaraptan bile daha meziyetli bir içki. Kaliteli bir viskinin tadını hiçbir zaman unutmuyorsunuz ve bilinenin aksine viski robdöşambr ve bademe gerek olmaksızın da içilebiliyor..

  • Viski kelimesi, Kelt dilinde ab-ı hayat (hayat suyu) anlamında kullanılan “usquebaugh” kelimesinden geliyor


  • Viskinin atası ünlü bir içki türü olan Ferintosh’tur

  • İskoçya, İrlanda, Kanada ve ABD viskiyi en çok üreten ülkeler arasındadır

  • İskoç viskileri üretildikleri bölgelere göre İslay, Highland, Lowland, Spyside isimlerini alırlar

  • Viski şişesi üzerinde “Whisky” yazarsa İskoçya, Kanada, Japonya “Whiskey” yazıyorsa İrlanda, Amerika üretimidir

  • Viski tahıl maltının önce mayalandırılıp sonra damıtılmasından üretilir

  • Viski harmanlamadan sonra tatlarının birbirine iyice karışması için birkaç ay daha fıçılarda dinlendirilir..
  • Bu süreye “Evlendirme Süresi” denilir.

  • Kaliteli viskiler, çeşni katması bakımından içinde İspanyol şarabı bekletilmiş “Sheery” adlı fıçılarda dinlendirilir

  • Sherry fıçıları, Bourbon fıçılarından beş kat daha pahalıdır

  • Malt viskinin tadına katkı eden 800 kimyasaldan 400′ü saptanmıştır, Ve bunların 44’ünün viskilerin bekletildiği fıçılardan alınan tat olduğu tespit edilmiştir

  • Bunun yanı sıra J&B adlı viski tam 42 çeşit viskinin harmanlamasıyla üretilmiştir

  • Viski dinlendirmeleri birkaç yıl olabileceği gibi, 20 yıldan fazla da olabilir

  • Sek içilen viskilerin 12 yıl, buzla içilen viskilerin ise en az 3 yıl bekletilmiş olmaları gerekir

  • Bir viskiye resmi olarak İskoç viskisi denilebilmesi için yıllandırma süresi en az 3 yıl olmalıdır

  • Dinlendirme sürecinde alkolün uçucu özelliği ile viskinin bir kısmı azalır ve bu azalma “meleklerin payı” olarak adlandırılır

  • Şişe üzerinde yazan viski tarihleri harmana giren en genç viskinin tarihidir

  • İskoçya’da kayda geçmiş en eski damıtım 1494 tarihini taşır.

  • Damıtım evlerinin başında baş damıtıcılar bulunur. Bu kişiler tat, mayalama, fermante etme gibi işlemlerde ince kararlar verir.

  • İskoç Parlamentosu popülerlik sonucu 17. yüzyılın sonunda viskiye ilk vergileri koymuştur.

  • Viski çıktığı dönemde hayatın uzaması, çiçek hastalığı, felç gibi birçok durum için doktorlar tarafından tavsiye edilmiş, reçetelerde yer almıştır.

  • Şu anda İskoçya’da viski üretimi, başlı başına bir sektördür. 120 tane viski damıtım evi bulunur.

  • Buzlu viski içimine “On The Rocks” adı verilir.

  • Viskiyi içindeki tatları keşfetmek için içtiğiniz özel anlarda, birkaç tatlı kaşığı kadar su katarak temsili koku ve tatları açığa çıkarabilirsiniz.

  • Viskiye meyve suları, kola veya çeşitli katkı maddeleri konmamalıdır. Viski bir karışım içkisi değildir.

  • Viskilerin renkleri kaliteleri hakkında bilgi vermez.

  • Viski içerken yan besinlerinizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Mesela İrlandalılar viski ile bira içerler.

  • Fakat genel olarak tuzlu kuruyemiş, füme balıklar ve kuru etler tercih edilmektedir.

  • Hatırlatmakta fayda var: Viskiyi bir diğerinden ayırt etmek çok zor iştir.

  • Bir araştırmaya göre insanların %95′i bir viskiyi diğerinden ayırt edemez.

  • IWSR şirketinin yayınladığı rapora göre ise 2012 dünya viski tüketim oranı tam 1.47 milyar litredir.

Afiyet Olsun !