Alkol Kasası: (Spirit Safe) İmbikten çıkan alkolün içinde aktığı kilitli cam kutu.
Aqua Vitae: Latince “Yaşam Suyu” Viski gibi damıtılarak üretilen alkollere verilen genel ad
Arpa : Viski üretiminde en sık kullanılan tahıl. Tek malt viskiler %100 arpa kullanılarak üretilmektedir.
Bağımsız Şişeleyici : Damıtımevlerinin ürettiği viskileri fıçıyla satın alarak kendi markası altında şişeleyen firmalar (Örn. Master of Malt, Compass Box)
Baş Damıtımcı: Viskinin tüm üretim aşamalarından sorumlu olan damıtımevinin en önemli çalışanı. Viskinin tadı, kokusu, kalitesi, şişelerin renk ve lezzet tutarlılığından başlıca sorumlu kişi.
Baş Harmancı: Bir harman viskinin içine hangi tek malttan ne kadar miktarda gireceğini belirleyen firma çalışanı. Viski endüstrisindeki en önemli görevlerden biridir.
Bitiş: Viski tadımı sırasında viski yutulduktan sonra ağızda ve damakta bıraktığı izlenim. Kısa, orta ve uzun olarak tanımlanabilir.
Burbon: Amerika’da üretilen, yasa gereği üretiminde %51-80 oranında mısır kullanılması gereken, yeni üretilmiş beyaz meşe fıçılarda olgunlaştırılan viski türü. En fazla Kentucky eyaletinde üretilmektedir.
Cask Strength: Fıçıdan çıktığı alkol düzeyinde şişelenen, şişelenmeden önce suyla seyreltilip alkol düzeyi düşürülmemiş viski
Copita: Genellikle şeri için kullanılan ancak her türlü alkolü tadarken kullanıma uygun ağzı daralan küçük, dar kadeh
Damıtım: İçinde alkol bulunan bir sıvının ısıtılıp buharlaştırılması ve daha sonra tekrar soğutularak daha yüksek bir alkol oranı elde edilmesini sağlayan işlem. Damıtım işlemi imbiklerde yapılır.
Denge:Viskinin içindeki farklı aromaların birbiriyle denge içinde olduğu, birbirini baskılamadığı bir viski tadım terimi
Dram:İskoçya’da “bir tek viski” yi tanımlamak için kullanılan bir terim. Tam ölçüsü bilinmemektedir.
Evlendirme:Farklı fıçılarda olgunlaşmış viskileri tek bir fıçı veya tanka alarak tadlarının birbirine karışmasını sağlama işlemi
Fermentasyon: Arpanın içinde bulunan glukozun (şekerin) maya kullanılarak alkole dönüştürülmesi işlemi
Fıçı: Viskiyi yıllandırmak için kullanılan, genellikle Amerikan/Avrupa meşesinden tutkal ve çivi kullanılmadan üretilen kap. Viski yıllandırmak için yeni fıçılar kullanılabileceği gibi burbon, şeri, şarap gibi pek çok diğer içkinin bekletildiği fıçılar da kullanılabilir. Butt fıçı: 500 lt, Pipe fıçı: 430 lt, Puncheon fıçı: 320 lt, Hogshead fıçı: 250 lt, Barrel: 200 lt, Quarter fıçı (çeyrek fıçı): 125 lt
Harman: Arpa ve diğer tahıl viskilerinin karıştırılması (harmanlanması) ile üretilen viskilere verilen genel ad
Harmanlanmış Viski: Tek malt viskilerin diğer tahıl viskileri ile harmanlandığı viski türü. Satışta olan viskilerin %90’ı harmanlanmış viski sınıfındadır
Karamel: Viskinin rengini koyulaştırmak için kullanılan tatsız ve kokusuz bir renklendirici (E150). Genellikle harmanlanmış viskilerde renk tutarlılığı sağlamak için kullanılır.
Kuğu boynu:Armut şekilli imbiğin boyun kısmının incelip kıvrılarak kuğu boynuna benzer bir şekil aldığı nokta; buharlaşan alkolün yoğunlaşması için önemli bir yapıdır.
Lale kadeh:Yuvarlak şekilli, ağzı kenara yakın genişleyen bir kadeh türüdür; tadım sırasında aromaları güçlendirmektedir.
Malt: Islatılarak çimlendirilmiş bir tahılın kurutulması ile elde edilen tahıl. Tahılın içinde bulunan nişastanın (kompleks şeker) basit şekerlere çevrilmesini sağlayan enzimleri ortaya çıkarır.
Meşe (Latince Quercus): Viskiyi olgunlaştırmak için kullanılan fıçıların hammaddesi olan ağaç. Beyaz meşe (Quercus Alba) ve Avrupa meşesi (Quercus Robur) en sık kullanılan meşe türleridir. Japon viskileri için Mizunara (Japon meşesi) da kullanılmaktadır.
Olgunlaştırma (matürasyon): Viskiye tat ve renk kazandırmak için fıçıda uzun yıllar bekletme işlemi
ppm (parts per million): bir viskindeki turba etkisini (fenol miktarını) gösteren ölçü birimi
Proof: Amerika’da alkol düzeyini belirlemek için kullanılan ölçü. ABV cinsinden % alkolün 2 katıdır. (%40 alkol = 80 proof)
Tumbler: Viski içmek için kullanılan ayaksız bir bardak türüdür.
Uisge Beatha: İskoç Galcesinde “yaşam suyu” anlamına gelen bir terimdir. Uisge kelimesi yıllar içinde değişerek whisky (viski) kelimesine dönüşmüştür.
YBV (Yaş Belirtilmeyen Viskiler) Non Age Statement: Şişe üstünde yaş belirtilmeyen (rakam görmediğimiz) viskiler. Bir viski üstünde gördüğümüz rakam o şişenin içindeki en genç viskinin yaşını göstermektedir.
Yeniden Dolum (refill): Daha önce içinde viski yıllandırılmış fıçıları tanımlayan bir terim
Yer maltlaması: Islatılan arpaların damıtımevinin yerine serilmesi ve elle havalandırılarak maltlanması işlemi. Çok az damıtımevinde süren oldukça yorucu bir işlemdir.
Oloroso: Koyu renkli bir şeri türü. Viski olgunlaştırmak için Oloroso fıçıları sıklıkla kullanılmaktadır.
Çift Damıtım: İskoç viskilerin neredeyse tamamında uygulanan damıtım yöntemi. İlk damıtımda %10-20 düzeyinde alkol elde edilirken ikinci damıtımda bu oran %63 -72’ye çıkar.
Üçlü damıtım:Genellikle İrlanda viskilerinde uygulanan bir damıtım şeklidir. Viski 2 kez değil 3 kez damıtılır ve daha rahat içimli bir karakter kazanır. İskoçya’da Auchentoshan ve Springbank de üç kere damıtım yöntemini kullanmaktadır.
Şeri:İspanya’nın Jerez bölgesinde üretilen alkolü artırılmış bir şarap türü. Fıçıları viski endüstrisinde çok sık kullanılmaktadır.
Meleklerin Payı: Alkol olgunlaşırken fıçıdan buharlaşan hacme verilen ad. İskoçlar buharlaşan alkolün meleklere gittiğine ve bunun karşılığında müthiş viskiler elde ettiklerine inanmaktadır. İskoçya’da yılda buharlaşma %2 düzeylerindeyken, Hindistan ve Tayvan gibi nemli ve sıcak iklimlerde %16’ya kadar çıkabilir.
Bonus: Viskiyi soğutmak için buz kullanılmaz. Whiskey Stone (viski taşı) denilen taşlar kullanılır, bu taşlar kullanımdan sonra sadece su ile yıkanır ve buzluğa kaldırılır. Onun dışında viski tabi ki sek içilir.. Enerji içeceğiyle içecekseniz gidin votka için.Viskinin kendisi dolaba konmaz, içtiğiniz içki ne kadar soğuk olursa tadını o kadar az alırsınız. Yanında kakao oranı yüksek bitter çikolatalar ya da soğutulmuş badem yenilebilir.
http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/viski-tasi-whiskey-stone-186034733
http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/viski-tasi-whiskey-stone-186034733
Genel görüntüdeyse; kol düğmelerinizin parlak!, tabağınızdaki bademlerin yeterince soğuk, karşınızdaki adamın yeterince ciddi, yanınızdaki kadının yeterince oturaklı olması gerekmektedir. Afiyet olsun :)