10/31/2015

yağsam mı yağmasam mı bulutları!


Hep aynı yerde fotoğraf çekmekten sıkıldığım için şu an başka bir tepe bulucam.

Yarım saat sonra gelen edit: bulamadım.


çok tehlikeli işyeri sınıfı gülleri..

Önceleri (yani küçük ve şımarık bir çocukken:) çalıştığım yerdeki kadınlara veya kız arkadaşlarıma gelen çiçekler biraz içimi burkardı, kabul:) bulunduğum yere servisi olan tek çiçekçinin çicek beyinli kuryesine koridorda denk geldiysem boş gözlerle bakar, elindeki güllerin ne kadar yapay, suni, yapmacık olduğunu düşünmeye çalışır ve hiç kıskanmazdım:)

Sonra, bu yeni yerde çiçek bekleyen kadınlardan olmaktan vazgeçip çiçek ekmeye karar verdim.gittim belki 50 adet gül fidesi aldım.ve ofisimin önündeki 15 cm genişliğindeki toprağa ektim.. Kimini kendim, kimini de babam.. Sonrasındaki 1.5 yıl boyunca her gün üşenmeden topraklarına baktım.suladım.vitamin koydum.ve onlar da teşekkürlerini bana hiç solmayarak, bu mevsimde bile müthiş renkleriyle aşağıda gördüğünüz gibi açarak ilettiler..

Şimdi nerdeyse 1500 kişinin aynı anda kaplama yaptığı, beton döktüğü, demir büktüğü, sürekli aynı uğultunun baş döndürdüğü bu garip yerde, tozun toprağın arasında güllerimin nazik boyunları yükseliyor..

Yarı çıplak güller gördüm,
İnsana soyunmuşlardı..
:)


merve

bir aktrol'ün itirafları - kimleri rt'leyerek para kazanıyordum.


Taksim Topçu Kışlasının Tarihçesi

Topçu Kışlası'nın tarihçesi
Taksim Topçu Kışlası askeri amaçlar dışında şehir müzesi, sergi alanı,gösteri merkezi olarak hizmet verdi. Son olarak futbol stadyumu olarak kullanıldı. Taksim Stadı olarak faaliyete geçen kışladaki ilk maç ise 26 Ekim 1923’te yapılan Türkiye Romanya maçı oldu.

Ömer Aymalı- Dünya Bülteni / Tarih Dosyası

Osmanlı devletinin savaşlarda aldığı mağlubiyetlerin bir sonucu olarak ilk ıslahatlar askeri alanda yapıldı. 18.yydan itibaren Batı tarzında askeri okullar kuruldu. İstanbul’da kurulan önemli askeri kullardan biri İstanbul’un Anadolu yakasında Selimiye kışlası idi. Bunun Avrupa yakasındaki karşılığı ise Taksim’de inşa edilen Taksim Topçu kışlası oldu. 1806 yılında III.Selim döneminde inşa edilen Taksim kışlası Kapıkulu askerlerinin topçu ocağı olarak kuruldu ve hizmet gördü. Ancak zaman içerisinde tahrip olan yapı Sultan Abdülmecid döneminde 19.yyın mimari üslubuyla gösterişli bir tarzda yeniden inşa edildi. Çok geniş bir avluya sahip olan yapı, her köşesinde ve cephelerinin tam ortasında yer alan üçer katlı yüksek bölümleri ve bir anıtı andıran devasa kapısıyla dikkat çekmiştir. Hint ve Rus mimarisinde bulunan soğan kubbeli kapılar kışlaya ayrı bir zenginlik katmıştı.



1860- 1870’li yıllarda en parlak dönemini geçiren kışla 31 Mart isyanının da başlangıç noktası olmuştu. Taksim Topçu kışlasında bulunan Avcı taburuna bağlı askerler 12-13 Nisan 1909 tarihinde başlarındaki subaylara karşı ayaklanarak onları tutukladılar. Buradan çıkan askerler büyük bir halk kalabalığının da desteğiyle Meclisi Mebusan’a doğru yol aldılar. Taksim Topçu kışlasından başlayıp Meclisi Mebusan’ın önünde devam eden isyan hareketi Hareket Ordusunun İstanbul’a gelmesiyle farklı bir boyuta ulaştı. Sultan II.Abdülhamit’in çatışma olmasın emrine karşın Avcı taburları ile Hareket Ordusu arasında çatışma yaşandı. Bu çatışmaların en şiddetli yaşandığı yerlerden biri olan Taksim Topçu kışlası da bu çatışma sırasında ciddi tahribata uğradı.



Taksim Topçu kışlası bu tarihlerden itibaren askeri amaçlar dışında konumuna ve boyutlarına bağlı olarak farklı şekillerde kullanılmaya başlandı. Osmanlının son döneminde Şehir müzesi,sergi alanı,gösteri merkezi olarak hizmet veren Kışla son olarak futbol stadyumu olarak kullanıldı. Taksim Stadı olarak faaliyete geçen kışladaki ilk maç ise 26 Ekim 1923’te yapılan Türkiye Romanya maçı oldu.



Taksim Topçu kışlasının yıktırılmasına giden süreç ise 1939 yılında başladı. Dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından Taksim Meydanı düzenleme çalışması yapılmaya başlandı. Fransız şehir planlamacısı Henri Prost’un önerileri çerçevesinde geliştirilen proje Taksim’den Harbiye’ye kadar uzanacak bir projeydi. Projede büyük bir park ve sosyal tesisler yapılması planlanmaktaydı. Parkın ismi İnönü Gezisi olacak ve parkın ortasına bir İnönü ( Milli Şef ) heykeli dikilecekti. Projenin ilk adımı olarak 1940 yılında Taksim Topçu Kışlası yıktırıldı. Kışlanın arazisi üzerine bir park yapıldı. Ancak projenin geriye kalan kısmı gerçekleştirilemedi.
31 Mart İsyanı
Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanılan kışla 31 Mart İsyanı'nda önemli bir rol oynadı. İsyan 12 Nisan - 13 Nisan 1909 gecesi Taksim Kışlası'ndaki Avcı Taburu'na bağlı askerlerin subaylarına karşı ayaklanarak Meclis-i Mebusan'ın önünde toplanmalarıyla başladı ve 27 Nisan 1909'da II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesiyle son buldu.

İsyandan sonra önemini yitiren kışla, 1913'te Sanayi ve Ticaret Şirket-i Milliye-i Osmaniye'ye satıldı.Binanın orta kısmındaki eğitim alanı futbol sahası haline getirildi ve uzun yıllar futbol maçları ve çeşitli gösteriler için kullanıldı. Kışla, I. Dünya Savaşı'nın ardından işgal edilen İstanbul'daki Fransız kuvvetlerinin yönetiminde bulunan Senegalli askerlere tahsis edildi.
Cumhuriyetin ilanından sonra da kışlanın avlusundaki futbol sahası futbol karşılaşmaları için kullanılmayı sürdürdü ve kışla Taksim Stadı adını aldı.1923 yılında Türkiye Millî Futbol Takımı ilk resmi maçını bu sahada Romanya'ya karşı yaptı.
Yıkım
1940'ta şehir planlamacısı Henri Prost'un önerisi ile kışlanın yıkılması, yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı. Kışlanın yıkımından sonra planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi.Kışla'nın yerine Taksim Gezi Parkı inşa edildi.
Tekrar inşası
16 Eylül 2011 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla yapının Kentsel Tasarım Projesi ile bir bütünlük içerisinde değerlendirilerek tekrar inşa edilmesi kararlaştırıldı.Fakat 17 Ocak 2013 tarihinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yapının inşasına, Gezi Parkının İstanbul’un belleğinde yer ettiği gerekçesiyle onay vermedi.Bu karara İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu nezdinde itiraz edildi. Üst kurul, 1 Mart 2013 tarihinde bölgesel kurulun kararını iptal ederek Kışla'nın tekrar inşasına kesin olarak onay verdi.31.05.2013 tarihinde Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası yapımına onay veren karara İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

loves from vienna:)

























Bu ülkede çocuklara yer yok. Başka ülkelerde varmış, her tarafı yeşil ülkelerde.. Biz, büyük bir sabırsızlıkla çocukların büyümelerini bekliyoruz. Onların kafalarına vuruyoruz, adam olmaları için.
Kafalarını tıraş ediyoruz çabuk büyüsünler diye..
O çocuklar büyüyecek.
O çocuklar büyüyecek.
O çocuklar.. bilmezlikten gelme günseli, umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır..


Bağırsam bir dengbejin sesinde titreyen sesim, başkalarının sesinde kaybolacak.
Sussam, kendi hiç-kırıklarımda boğulacağım..


10/30/2015

yok sattı hatıralar..


yalılarda viski içenlere..:)



ABV: (alcohol by volume) alkolün yüzde olarak değerini belirtmek için kullanılan bir kısaltma
Alkol Kasası: (Spirit Safe) İmbikten çıkan alkolün içinde aktığı kilitli cam kutu.
Aqua Vitae: Latince “Yaşam Suyu” Viski gibi damıtılarak üretilen alkollere verilen genel ad
Arpa : Viski üretiminde en sık kullanılan tahıl. Tek malt viskiler %100 arpa kullanılarak üretilmektedir.
Bağımsız Şişeleyici : Damıtımevlerinin ürettiği viskileri fıçıyla satın alarak kendi markası altında şişeleyen firmalar (Örn. Master of Malt, Compass Box)
Baş Damıtımcı: Viskinin tüm üretim aşamalarından sorumlu olan damıtımevinin en önemli çalışanı. Viskinin tadı, kokusu, kalitesi, şişelerin renk ve lezzet tutarlılığından başlıca sorumlu kişi.
Baş Harmancı: Bir harman viskinin içine hangi tek malttan ne kadar miktarda gireceğini belirleyen firma çalışanı. Viski endüstrisindeki en önemli görevlerden biridir.
Bitiş: Viski tadımı sırasında viski yutulduktan sonra ağızda ve damakta bıraktığı izlenim. Kısa, orta ve uzun olarak tanımlanabilir.
Burbon: Amerika’da üretilen, yasa gereği üretiminde %51-80 oranında mısır kullanılması gereken, yeni üretilmiş beyaz meşe fıçılarda olgunlaştırılan viski türü. En fazla Kentucky eyaletinde üretilmektedir.
Cask Strength: Fıçıdan çıktığı alkol düzeyinde şişelenen, şişelenmeden önce suyla seyreltilip alkol düzeyi düşürülmemiş viski
Copita: Genellikle şeri için kullanılan ancak her türlü alkolü tadarken kullanıma uygun ağzı daralan küçük, dar kadeh
Damıtım: İçinde alkol bulunan bir sıvının ısıtılıp buharlaştırılması ve daha sonra tekrar soğutularak daha yüksek bir alkol oranı elde edilmesini sağlayan işlem. Damıtım işlemi imbiklerde yapılır.
Denge:Viskinin içindeki farklı aromaların birbiriyle denge içinde olduğu, birbirini baskılamadığı bir viski tadım terimi
Dram:İskoçya’da “bir tek viski” yi tanımlamak için kullanılan bir terim. Tam ölçüsü bilinmemektedir.
Evlendirme:Farklı fıçılarda olgunlaşmış viskileri tek bir fıçı veya tanka alarak tadlarının birbirine karışmasını sağlama işlemi
Fermentasyon: Arpanın içinde bulunan glukozun (şekerin) maya kullanılarak alkole dönüştürülmesi işlemi
Fıçı: Viskiyi yıllandırmak için kullanılan, genellikle Amerikan/Avrupa meşesinden tutkal ve çivi kullanılmadan üretilen kap. Viski yıllandırmak için yeni fıçılar kullanılabileceği gibi burbon, şeri, şarap gibi pek çok diğer içkinin bekletildiği fıçılar da kullanılabilir. Butt fıçı: 500 lt, Pipe fıçı: 430 lt, Puncheon fıçı: 320 lt, Hogshead fıçı: 250 lt, Barrel: 200 lt, Quarter fıçı (çeyrek fıçı): 125 lt
Harman: Arpa ve diğer tahıl viskilerinin karıştırılması (harmanlanması) ile üretilen viskilere verilen genel ad
Harmanlanmış Viski: Tek malt viskilerin diğer tahıl viskileri ile harmanlandığı viski türü. Satışta olan viskilerin %90’ı harmanlanmış viski sınıfındadır
Karamel: Viskinin rengini koyulaştırmak için kullanılan tatsız ve kokusuz bir renklendirici (E150). Genellikle harmanlanmış viskilerde renk tutarlılığı sağlamak için kullanılır.
Kuğu boynu:Armut şekilli imbiğin boyun kısmının incelip kıvrılarak kuğu boynuna benzer bir şekil aldığı nokta; buharlaşan alkolün yoğunlaşması için önemli bir yapıdır.
Lale kadeh:Yuvarlak şekilli, ağzı kenara yakın genişleyen bir kadeh türüdür; tadım sırasında aromaları güçlendirmektedir.
Malt: Islatılarak çimlendirilmiş bir tahılın kurutulması ile elde edilen tahıl. Tahılın içinde bulunan nişastanın (kompleks şeker) basit şekerlere çevrilmesini sağlayan enzimleri ortaya çıkarır.
Meşe (Latince Quercus): Viskiyi olgunlaştırmak için kullanılan fıçıların hammaddesi olan ağaç. Beyaz meşe (Quercus Alba) ve Avrupa meşesi (Quercus Robur) en sık kullanılan meşe türleridir. Japon viskileri için Mizunara (Japon meşesi) da kullanılmaktadır.
Olgunlaştırma (matürasyon): Viskiye tat ve renk kazandırmak için fıçıda uzun yıllar bekletme işlemi
ppm (parts per million): bir viskindeki turba etkisini (fenol miktarını) gösteren ölçü birimi
Proof: Amerika’da alkol düzeyini belirlemek için kullanılan ölçü. ABV cinsinden % alkolün 2 katıdır. (%40 alkol = 80 proof)
Tumbler: Viski içmek için kullanılan ayaksız bir bardak türüdür.
Uisge Beatha: İskoç Galcesinde “yaşam suyu” anlamına gelen bir terimdir. Uisge kelimesi yıllar içinde değişerek whisky (viski) kelimesine dönüşmüştür.
YBV (Yaş Belirtilmeyen Viskiler) Non Age Statement: Şişe üstünde yaş belirtilmeyen (rakam görmediğimiz) viskiler. Bir viski üstünde gördüğümüz rakam o şişenin içindeki en genç viskinin yaşını göstermektedir.
Yeniden Dolum (refill): Daha önce içinde viski yıllandırılmış fıçıları tanımlayan bir terim
Yer maltlaması: Islatılan arpaların damıtımevinin yerine serilmesi ve elle havalandırılarak maltlanması işlemi. Çok az damıtımevinde süren oldukça yorucu bir işlemdir.
Oloroso: Koyu renkli bir şeri türü. Viski olgunlaştırmak için Oloroso fıçıları sıklıkla kullanılmaktadır.
Çift Damıtım: İskoç viskilerin neredeyse tamamında uygulanan damıtım yöntemi. İlk damıtımda %10-20 düzeyinde alkol elde edilirken ikinci damıtımda bu oran %63 -72’ye çıkar.
Üçlü damıtım:Genellikle İrlanda viskilerinde uygulanan bir damıtım şeklidir. Viski 2 kez değil 3 kez damıtılır ve daha rahat içimli bir karakter kazanır. İskoçya’da Auchentoshan ve Springbank de üç kere damıtım yöntemini kullanmaktadır.
Şeri:İspanya’nın Jerez bölgesinde üretilen alkolü artırılmış bir şarap türü. Fıçıları viski endüstrisinde çok sık kullanılmaktadır.

Meleklerin Payı: Alkol olgunlaşırken fıçıdan buharlaşan hacme verilen ad. İskoçlar buharlaşan alkolün meleklere gittiğine ve bunun karşılığında müthiş viskiler elde ettiklerine inanmaktadır. İskoçya’da yılda buharlaşma %2 düzeylerindeyken, Hindistan ve Tayvan gibi nemli ve sıcak iklimlerde %16’ya kadar çıkabilir.

Bonus: Viskiyi soğutmak için buz kullanılmaz. Whiskey Stone (viski taşı) denilen taşlar kullanılır, bu taşlar kullanımdan sonra sadece su ile yıkanır ve buzluğa kaldırılır. Onun dışında viski tabi ki sek içilir.. Enerji içeceğiyle içecekseniz gidin votka için.Viskinin kendisi dolaba konmaz, içtiğiniz içki ne kadar soğuk olursa tadını o kadar az alırsınız. Yanında kakao oranı yüksek bitter çikolatalar ya da soğutulmuş badem yenilebilir.

http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/viski-tasi-whiskey-stone-186034733

Genel görüntüdeyse; kol düğmelerinizin parlak!, tabağınızdaki bademlerin yeterince soğuk, karşınızdaki adamın yeterince ciddi, yanınızdaki kadının yeterince oturaklı olması gerekmektedir. Afiyet olsun :)

10/28/2015

#BirliktenCumhuriyetDoğar


https://www.facebook.com/sabanciholding
https://www.twitter.com/SabanciHolding
https://www.linkedin.com/company/sabanci-holding
https://www.youtube.com./watch?v=15w4ccpI0do

10/25/2015




...

http://nyti.ms/1NSOLo3

Bu arada biri ah masumiyet müzesi mi dedi?


“İskelede uzaklaşan bir yolcu gibi,geçen her saniyenin beni arkada bıraktığım sevgilimden aslında uzaklaştırdığını bildiğim için,geçen dakikaların o kadar çok olmadığına kendimi inandırmaya çalışır,bu amaçla anlardan ve dakikalardan aklımda küçük desteler yapardım.Her saniye her dakika değil,ancak beş dakikda bir üzülmeliydim.Bu yöntemle beş  tek dakikanın acısını son dakikaya kadar ertelemiş olurdum.”

"Kendi kendine eşya toplayan, bunları bir köşede biriktiren her takıntılı kişinin arkasında bir kalp kırıklığı, derin bir dert, açıklanması zor bir ruhsal yara olduğu anlamına geliyordu bu soru..Benim derdim neydi?"


melodrama!

Andrea Bocelli / Concierto de Aranjuéz


bütünün diğer yarısı üzerine gönüllülük gösterenlere..