1/24/2013

The next big thing!

Meali; 10 yıl sonra Üretime, Depolamaya, Tedariğe, dağıtım ağına değil (hammadde tedariği hariç), modellemesini evimizde veya fabrikamızda üreteceğimiz ürünün Çin'deki üretici tarafından (ki ucuzlayıp bütün işletme ve evlere girmesi durumunda artık ucuz iş gücünün değil, mühendislik ve tasarımın sıra başını alacağından ve Çin'in bi esprisi kalmayacağından burda Liepzig de diyebiliriz) birim fiyatla satışa çıkartılmış modelleme draftını internetten download etmeye para veriyoruz! 

Burda sağ beyin devrelerim lafa karışır hemen ve derler ki; modellemesi yapılmamış, satışa sunulmuş draftlar tek kullanımlık barkodlarla satılsın ve printer üreticisi o az sayıda firma da printerlarin modelleme süreci başında ve sonunda barkodu kullanarak modelleme yapmasını, mekanizmanın aynı barkodun - birden çok satın alınmamışsa ikinci defa kullanılmasına izin vermeyen çalışma prensibinde geliştirmeleri.. Nanoteknolojide de korsana hayır!

Hareketli aksamları bile modellemede aynı aksamlar hareketli olmak üzere (organ çoğaltmak bile var işin içinde, hani şu yüzlerce damar ve canlı dokulardan oluşan!) çoğaltabilen bu arkadaşların endüstriyelden sonra günlük hayatta ve küçük-orta ölçekli işletmelerde dahi kullanılabilirliği sağlanınca (bi de tabi maliyeti düşürülünce diyelim) sadece günümüzün gerçekleri (bildiklerimiz, zaten halihazırda var olan ticaret çarkı ve prensipleri) değil, yarının getirecekleri de değişmiyor mu?

Ne gerekecek diye düşünüyorum; Hammadde (bi gün Startreck'teki gibi ışınlama yöntemiyle hammaddemizi sıfırdan üretecek duruma gelmeyeceksek tabi:) ; Enerji (asla kopyalanamayacak olan) ve Know-How!

Sanayi devriminin değiştirdikleriyle aynı hatta belki (göremiyorum o kadarını) çok daha ileride değil mi?

Kendim için yapabileceğim en iyi şey ise; dünyada bu işi yapan 5 ya da 6 firma olduğu için ve en kapsamlı olanı da USA'de yerleşik 
3D Systems firması olduğu için; 


  • Leverage effect yapıp borsada şu an Price (DDD): $68.35 olan 3DSystems Corp.'un hisse senedinden almak..  (Hatta almış olmak, siz alırken satmak :P)
  • Domain almak derken.. ve hatta o mu bu mu diye bakarken şirketin .me uzantısı bile alındı. search yapıldığında alert mi veriyo acaba? hep amerikanın işi bunlar.


ben ciddi ciddi etkileniyorum aslında. oysa etkilenmemem lazımdı. zamanı gelmişti böyle şeylerin ama..




Merve



______________

Okuyasınız varsa detaylarıyla:

http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printingwww.prototip.org
http://www.ted.com/talks/anthony_atala_printing_a_human_kidney.html (Yapay organ print ediyolar, yuh!)
http://www.teknokulis.com/Haberler/Donanim/2012/07/26/3d-yazici-ile-makineli-tufek-yapti
http://www.btnet.com.tr/55338-roto-a-matic-uc-boyutlu-oyuncak-otomatiyla-tanisin-video.html (3 boyutlu oyuncak otomatı, al!)
http://www.3byazici.com/
http://www.3dsystems.com/
http://www.youtube.com/watch?v=AYJiZM9CjFM
http://www.liveleak.com/view?i=0b5_1310330270
http://cubify.com/
http://www.zcorp.com/en/Products/3D-Printers/spage.aspx
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10436841-264.html
http://www.dezeen.com/2009/06/22/radiolaria-pavilion-by-shiro-studio/#more-33059
http://www.gizmag.com/3d-bio-printer/13609/
http://www.space.com/9516-print-space-station-orbit.html
http://www.liveleak.com/view?i=0b5_1310330270