Kocaman bir ülke olan hindistan'da pek çok şey gibi coğrafi olarak ana yemeğinden tatlılarına büyük değişiklikler gösteriyomuşş.. hindistan'da farklı inanışlar da değişik mutfakların doğmasına sebep olmuş..
çok derin olmasa da öğrendiklerimin bir kısmını paylaşayım.. bazı gruplar düşünceyi bulanıklaştırdığın inandıklarından hayvansal ürünlere ek olarak soğan ve sarımsak dahi yemezken, bazılarının soğan, patates gibi bitkileri bile bitki tamamen öldüğü için yemedikleri oluyomuş.. bu gruplar bitkiyi öldürmeden alabildikleri meyve tarzı besinleri yiyorlar yani (patlıcan, biber, domates, elma vs.)..ilginç!
sebze, pirinç, bakliyat çok seviliyormuş.. hindistanda "pilav" isterseniz alışkın olduğunuzdan çok daha yumuşak, içinde sebzeler ve baharatlar olan insanların elleri ile sıkıştırarak yediği kıvamda bir şey geliyormuşş.. bizdeki çıtır çıtır kavramı pek gelişmemiş.. hamur işleri dışında çoğu yemek gayet cıvık, gayet baharatlıymış.. yemeğin ana malzemesinin tadını almak zormuş.. bence sırf bu yüzden bile baharatı sadece ana malzemenin tadını belirginleştirecek kadar kullanan türk mutfağı ile çok farklı..
HİNT MUTFAĞI HAKKINDA BİLGİLER
Hint mutfağında yoğun baharat kullanımı, vejeteryanizim ve oldukça zengin bir çeşitlilik sunan yerel sebzelerin kullanımı öne çıkan unsurlar arasındadır.
Mutfağın en çok kullanılan baharatları köri, acı biber, siyah hardal tozu, zencefil, sarımsak, kimyon, hintsafranı, çemen, şeytantersi olarak sıralanabilir. Birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen ve masala denilen çeşniler mutfakta önemli bir yer tutar. Masala’nın Garam masala, tika masala, goda masala gibi farklı türleri vardır. Bu çeşniler içerdikleri baharatlara göre adlandırılırlar. Hint mutfağı kuzey, güney, doğu ve batı mutfakları olarak dörde ayrılır. Her mutfağın kendine has karakteristikleri vardır. Kuzey Hint mutfağı süt ürünlerinin yoğun olarak kullanılması ile diğerlerinden ayrışır. Yoğurt, yağ ve süt mutfağın olmazsa olmazlarındandır. Kuzey Hint mutfağında yaygın pişirme türü tavadır ve başlıca yemekleri mirchi bada, buknu, bhujiya, chaat, kachori, imarti olarak sayılabilir.
Samosa: Kuzey Hint mutfağının tipik atıştırmalıklarındandır. Üçgen prizması ya da hilal şeklinde açılmış hamurun baharatlı patates, kıyma ve soğan ile doldurulması ile elde edilir. Yanında naneli bir sos ile servis edilir. Batı Hint mutfağı balık, hindistan cevizi ve pirinç üzerine kuruludur. Doğu Hint mutfağının farklı olduğu yönü tatlılarıdır.
Rasgulla: Şurup ve peynir ile yapılan top şeklinde tatlılara verilen addır. Sandesh: Süt, Hindistan cevizi ve şeker ile yapılan bir çeşit tatlıdır. Rasabali: Doğu Hint mutfağına özgü bir başka tatlıdır. Süt ve kahverengi özel bir peynirden yapılır. Chhenna Poda: Özel bir peynir tatlısıdır. Chhenna adı verilen bir peynirin, şeker, kajun fıstık, kuru üzümle birlikte uzun süre pişirilmesi ile elde edilir. Güney Hint mutfağı pirinç, hindistan cevizi, çeşitli turşular ve köriyi kendine has yöntemlerle kullanmasıyla ünlüdür. Dosa: Karbonhidrat ve protein açısından zengin, gözlemeye benzeyen bir hamur işidir. Puri: Bitkisel yağlarla hazırlanan tuzlu bir ekmek türüdür. Idli: Yeşil mercimek ve pirinç ile hazırlanan bir çeşit kahvaltılık kektir.
Kaynak : http://www.herkessofraya.com/
neyse,deniycez bakalımm,.. benim elimden çıkmışı yiyecek arkadaşa sevgiler şimdiden!